

CAAFI® Sustainable Aviation Fuels (SAF) Summit & Biennial General Meeting Agenda

Wednesday – Friday, June 1-3, 2022, Hotel Meeting Level Yours Truly Hotel, 1143 New Hampshire Ave NW Washington, DC 20037

Final Agenda (30May'22), subject to minor revisions for issues outside CAAFI's control.

Day 1 - Wednesday, June 1st

Sustainable Aviation Fuels (SAF) Summit

Advancing aviation sustainability through rapid expansion of SAF in the U.S.,
 via the SAF Grand Challenge

7:00 – 8:00 Breakfast & Check-in/Badging: Hotel Meeting Level, Pre-Function and Rooms 7 & 8.

All plenary activity in Rooms 9 & 10

8:00 Introductory Comments

(10 min) Welcome, logistics, and overall stage-setting

Presenter: Steve Csonka, CAAFI Executive Director

8:10 Welcome and Introduction

(5 min) Presenter: Laurence Wildgoose, FAA Assistant Administrator

8:15 SAF Summit Welcome & Opening Special Remarks (15 min) Presenter: Billy Nolen, Acting FAA Administrator

8:30 Panel Discussion: Government Commitments to Sustainable Aviation and SAF

(45 min) Moderated panel to provide overview of USG approach including the 2021 U.S. Aviation

Climate Action Plan, SAF Grand Challenge Goals and Approach, and economic,

environmental justice and rural development impacts.

Moderator: Steve Csonka, CAAFI, Executive Director

Panelists: Kevin Welsh, FAA AEE, Executive Director

Michael Berube, DOE, DAS for Sustainable Transportation Doug McKalip, USDA, Senior Advisor, Office of the Secretary Karl Simon, EPA, Director, Transportation and Climate Division

9:15 Panel Discussion: Framing the SAF Challenge

(60 min) Discussion of cost, sustainability, and supply expansion challenges

Moderator: Annie Petsonk, USDOT, Assistant Secretary for Aviation and

International Affairs

Panelists: Lauren Riley, United Airlines, Chief Sustainability Officer

Kim Carnahan, ENGIE Impact, Sr. Dir. Net-Zero Fuels

Jennifer Aurandt, Marquis, Dir. of Innovation & Market Development Mike McAdams, Advanced Biofuels Association (ABFA), President John Holler, World Wildlife Fund, Senior Program Officer, Climate

Cooperation & Sustainable Fuels

10:15 **Break**

(15 min)



10:30 Panel Discussion: U.S. Policy

(60 min) Discussion of the full range of policy mechanisms that might be considered to support

robust SAF development

Moderator: Kevin Welsh, FAA, Executive Director, AEE

Panelists: Austin Brown, White House Office of Domestic Climate Policy, Sr. Dir.

Pete Bunce, GAMA, President

Sharon Pinkerton, A4A, SVP Legislative & Regulatory Policy

Nancy Young, Alder, Chief Sustainability Officer

Alex Laska, Third Way, Sr. Policy Advisor

11:35 Discussion Session - Government and Aviation Working Together Through the SAF

Grand Challenge

(45 min) Introduction: Sharon Pinkerton, A4A, SVP Legislative & Regulatory Policy

Speakers: Michael Berube, DOE, DAS for Sustainable Transportation

Bob Jordan, Southwest Airlines, CEO

12:20 LUNCH – Sponsored by A4A

(65 min) Hotel Meeting Level: Self-serve buffet in Pre-Function Space

Seating in Rooms 7 & 8, Overflow into 14 & 15

1:25 Panel Discussion: Industry Progress on 3 billion Gallon by 2030 Pledge

(45 min) Discussion on airline perspectives on SAF Grand Challenge and industry commitments

Moderator: Michael Berube, DOE, DAS for Sustainable Transportation

Panelists: Diana Birkett Rakow, Alaska Airlines, SVP Public Affairs & Sustainability

Jill Blickstein, American Airlines, M. Dir. & Head of ESG

Amelia DeLuca, Delta Air Lines, VP Sustainability

Roger Libby, DHL, Head of Corporate Public Affairs, Americas Michael AuBuchon, Southwest Airlines, Sr. Dir. Fuel Supply Chain

Management

Philippe Karam, Amazon Air, Dir. Of Global Fleet and Aviation Sourcing

2:15 Panel Presentation: SAF Grand Challenge Roadmap Overview

(55 min) Introduction and review of the road-mapping purpose, process, the action areas and

workstreams action and highlight critical activities to meet 2030 goals.

Moderator: Steve Csonka, CAAFI Executive Director

Speakers: SAF Interagency Work Group representatives:

Nate Brown, DOT/FAA-AEE, Alternative Jet Fuels Project Manager

Zia Haq, DOE-BETO, Senior Analyst

William Goldner, USDA-OCS, Sr. Advisor, Renewable Energy, Natural

Resources, and Environment

3:10 Break

(15 min)



3:25 Panel Discussion: Government, Academic, & Industry Perspectives on the SAF Grand (45 min) Challenge Critical Workstreams

A panel of perspectives on the critical activities for near term execution, and discussion of commitments by governmental and non-governmental partners to support roadmap implementation.

Moderator: Nate Brown, DOT / FAA-AEE, Alternative Jet Fuels Project Manager

Panelists: Michael Wolcott, ASCENT/WSU, ASCENT Director

Jim Hileman, DOT/FAA-AEE, Chief Scientific and Technical Advisor for

Environment

Valerie Sarisky-Reed, DOE-BETO, Director Tim Pohle, A4A, VP Environmental Affairs Steve Csonka, CAAFI, Executive Director

4:10 Audience Feedback Session: SAF Grand Challenge

(35 minutes) Gather audience feedback using online surveying tool, summarize next steps on the SAF

Grand Challenge.

Moderators: SAF Grand Challenge Interagency Team and CAAFI

4:45 **SAF Summit Closing Remarks**

(10 minutes) Presenter: Steve Csonka, CAAFI Executive Director

5:30 **Networking Reception** (2 hours) Hors d'oeuvres & libations

Continued next page



Day 2 - Thursday, June 2nd

CAAFI Biennial General Meeting

- Advancing aviation sustainability through rapid expansion of SAF in the U.S.

7:00 – 8:00 Breakfast & Check-in/Badging: Hotel Meeting Level, Pre-Function and Rooms 7 & 8

All plenary activity in Rooms 9 & 10

8:00 Introductory Comments and Welcome

(15 min) Presenter: Steve Csonka, CAAFI Executive Director

Resources available to achieve 2030 Goal

8:15 Panel Discussion: Funding Resources Available to Achieve Roadmap Targets

(60 min) U.S. Government programs and funding mechanisms supporting SAF Grand Challenge

Roadmap in order to reach 2030 SAF goal and what else is needed

Moderator: Steve Csonka, CAAFI, Executive Director Speakers: Valerie Sarisky-Reed, DOE, Dir. of Bioenergy

Chris Cassidy, USDA Rural Development, Renewable Energy Advisor Jim Hileman, DOT/FAA-AEE, Chief Scientific and Technical Advisor for

Environment

William Goldner, USDA, Sr. Advisor Renewable Energy, Natural

Resources, and Environment

Ramsey Fahs, DOE, Policy Advisor, Loan Programs Office

9:20 Panel Discussion: Feedstocks and Supply Chains for 2030 Targets

(60 min) Introduction to key-near-term (leading up to 2030) feedstock opportunities and supply

potential, including a review of bio-based feedstock availability estimates and a discussion on enhancing SAF production in the U.S. using lipids, sugars and alcohols,

lignocellulosics, including wood wastes and residues, MSW, wet wastes, etc. Moderator: William Goldner, USDA, Sr. Advisor Renewable Energy, Natural

Resources, and Environment

Panelists: Michael Wolcott, ASCENT/WSU, ASCENT Director

Geoff Cooper, RFA, Pres. & CEO, [sugar/starch focus] Paul Argyropoulos, ABFA, [lipid and biomass focus]

Tim Theiss, DOE/ORNL, Bioenergy Technologies Program Manager

[Billion Ton focus]

10:20 Special Address #1 Jerry Steiner, CoverCress, Chairman

(10 min) Winter Cover Oilseed Progress

10:30 **BREAK**

(15 min)



Near-term commercialization to support 3 billion gallons of SAF in 2030

10:45 Parade of U.S. SAF Commercialization Efforts

(75 min) Presentations from companies with near-term SAF commercialization activities that

have the potential to contribute to the 2030 SAF target, discussing potential for progress

as well as key challenges specific to their approach.

Moderator: Steve Csonka, CAAFI, Executive Director

Speakers: Gene Gebolys, World Energy, President & CEO

Pratik Chandhoke, Neste, Technical Services Manager of Renewable

Aviation

Tim Cesarek, Gevo, Chief Commercial Officer

Benny Wong, Fulcrum, M. Dir. Fuels and Regulatory Affairs

Corey Gallagher, Red Rock, Managing Director

Alex Menotti, LanzaJet, Head of Corporate and Government Affairs

Jeff McDaniel, Velocys, VP New Projects

12:00 LUNCH – Sponsored by Alder Fuels

(75 min) Hotel Meeting Level: Self-serve buffet in Pre-Function Space

Seating in Rooms 7 & 8, Overflow into 14 & 15

1:15 Parade of U.S. SAF Commercialization Efforts (cont.)

(105 min) Presentations from companies with near-term SAF commercialization activities that

have the potential to contribute to the 2030 SAF target, discussing potential for progress

as well as key challenges.

Moderator: Chris Tindal, CAAFI, Asst. Director

Speakers: Chuck Red, ARA, VP Fuels Development

Nick Andrews, USA Bioenergy, CEO

Amy Malaki, SkyNRG, Dir. Partnerships & Policy Bruno Miller, Alder Fuels, Chief Commercial Officer

Stu Porter, Biofuels Consulting, President (for Forge Hydrocarbons)

Brice Dally, Virent, Production Manager

Alex Iordan, SAF+ Consortium, VP of Technology

Brian Ripsin, Shell Aviation, Sustainability Manager Americas

Dave Stallwitz, Phillips 66, M. Dir. Emerging Energy

3:00 Networking BREAK

(30 min)



The Critical Value Proposition: Key Issues to Enable End Use

3:30 Presentation: ASTM Certification / Qualification Update

(20 min) A summary of the status of SAF pathways, pathways in development, including co-

processing, and other activities at ASTM, including CH efforts Presenter: Mark Rumizen, FAA, Sr. Technical Specialist

3:50 Presentation: 100% Synthetic Aviation Turbine Fuel Update

(20 min) An update on the challenges, opportunities and progress on ASTM Certification and

Qualification of higher blend level SATF, up to 100%

Presenters: Gurhan Andac, GE Aviation, Engr'g Technical Leader, Aviation Fuels

Stephen Kramer, Pratt & Whitney, Manager, Combustor Technology

4:10 Panel Discussion: Delivering on Sustainability and Transparency via Innovative

(60 min) Mechanisms

Discussion of the challenges the industry faces in ensuring fuel sustainability and that

the crediting of the sustainability of those fuels is transparent and credible

Moderator: Aaron Robinson, United Airlines, Sr. Mgr. Environmental Strategy and

Sustainability

Panelists: Tim Obitts, National Air Transportation Association (NATA) Pres. & CEO

(representing CoSAFA)

Elena Schmidt, Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB) Executive

Director

Adam Klauber, World Energy, VP Sustainability and ESG

Andre de Fontaine, ENGIE Impact, Sr. Mgr., supporting the Sustainable

Aviation Buyers Alliance

5:10 Closing Remarks

(15 min) Presenter: Chris Tindal, CAAFI, Assistant Director

5:45 **Networking Reception** (2 hours) Hors d'oeuvres & libations

Awards

Continued next page



Day 3 (Friday, June 3rd)

CAAFI Biennial General Meeting

- Advancing aviation sustainability through rapid expansion of SAF in the U.S.

7:00 – 8:00 Breakfast & Check-in/Badging: Hotel Meeting Level, Pre-Function and Rooms 7 & 8

8:00 **Opening Remarks**

(15 minutes) Presenter: Chris Tindal, CAAFI

Supply Chain Groundwork for Commercial Production of Feedstocks

8:15 Panel Discussion: Regional Project Activities

(1 hour) Sharing best practices and lessons learned from various regional projects, and

highlighting tools and resources to help other regional efforts, including where there are

opportunities to expand and improve

Moderator: Kristin Lewis, Volpe Center/ U.S. DOT, CAAFI Head Research & Technical

Advisor

Panelists: Lina Martinez, ASCENT/WSU, Staff Engineer

Edward Yu, ASCENT/University of Tennessee, Professor

Toby Ahrens, USDA NIFA, National Program Leader, Ag. Bioproducts

Todd Campbell, Clean Economy Works, Owner

Joelle Simonpietri, Simonpietri Enterprises LLC, Owner

Other enabling topics

9:15 Panel Discussion: Airport Activities

(45 minutes) Highlighting airports' interest and ability to enable 3 billion gallons of SAF by 2030, as

well as airport challenges and opportunities to reduce barriers to SAF use Moderator: Melinda Pagliarello, ACI-NA, M. Dir. Environmental Affairs

Panelists: Seth Cutter, CVG, Airport, Dir. Communications and Gov. Affairs

Erin Cooke, SFO Airport, Sustainability Director

Dana Mecomber, PANYNJ, Program Manager, Special Projects

10:00 **BREAK**

(15 minutes)



10:15 Panel Discussion: State and Regional Policy Developments

(30 minutes) Discussion of several non-Federal state and regional efforts to develop policy intended

to incentivize SAF production/use.

Moderator: Ira Dassa, A4A, Dir. Environmental Affairs

Panelists: Graham Noyes, Low Carbon Fuels Coalition, Exec. Dir.

Brendan Jordan, Great Plains Institute, VP Transportation and Fuels Bobby Fraser, Atlas Air, Director, Government Affairs and Public Policy

The End User's Perspectives

10:45 Panel Discussion: Airline Perspectives as End Users

(1 hour) Discussion of interest in SAF, how airlines can influence SAF deployment, challenges,

and potential solutions to reaching 3 billion gallons of SAF in the U.S. by 2030

Moderator: John Heimlich, A4A, VP & Chief Economist Panelists: Daniel Chereau, IATA, Assistant Dir., Fuel

Kate Geldaker, Alaska Airlines, Dir. of Government Affairs Doug Obal, American Airlines, Sr. Manager Corporate Insurance Alanna James, Hawaiian Airlines, MDir. Sustainability Initiatives Michael AuBuchon, Southwest Airlines, Sr. Dir. Fuel Supply Chain

Management

Helen Giles, Southwest Airlines, Dir. Environmental Sustainability

11:45 Keynote #3, Chris Raymond, Boeing, Chief Sustainability Officer

(15 min)

12:00 LUNCH – sponsored by Boeing

(1 hour) Hotel Meeting Level: Self-serve buffet in Pre-Function Space

Seating in Rooms 7 & 8, Overflow into 14 & 15

1:00 Panel Discussion: Business Aviation Perspectives as End Users

(55 min) Discussion of interest in SAF, how business aviation can influence SAF deployment,

challenges, and potential solutions for reaching the 2030 target.

Moderator: Tim Obitts, National Air Transportation Association (NATA) Pres. & CEO

Panelists: Ed Bolen, National Business Aviation Association (NBAA), Pres. & CEO

Juan Castro, Coca Cola, GM Executive Aviation & Travel Lana Van Marter, Neste, Commercial Development Manager

C.R. Sincock, Avfuel Corporation, EVP; and Avflight Corporation, CEO Marty Kretchman, Signature Flight Support, SVP Operations Planning Charles Etter, Gulfstream Aerospace Corporation, Environmental

Strategy and Regulatory Affairs



International Efforts

2:00 Panel Discussion: International SAF Commercialization Activities

(55 min) An overview of the international SAF commercialization activities

Moderator: Dan Williams, FAA-AEE, Sr. International Advisor

Panelists: Bruno Silva, ICAO, Environment Officer

Siegfried Knecht, aireg, Chairman of the Board Geoff Tauvette, Canadian C-SAF, Executive Director Chris Tindal, CAAFI, Asst. Dir., and SE Asia consultant Leigh Hudson, IAG, Sustainable Fuels and Carbon Manager David Chiaramonti, POLITO, Vice Rector for International Affairs

2:55 **BREAK**

(15 min)

The Future of SAF

3:10 Panel Discussion: Feedstocks, Conversion, and Innovation; Now Through Beyond 2030

(55 min) Discussion of a broad range of feedstock and conversion innovations, including co-

processing, direct air capture, carbon capture and sequestration, Power-to-Liquid,

coordinated hydrogen efforts and pipeline technologies.

Moderator: Zia Haq, DOE, Senior Analyst

Panelists: Manuel Garcia-Perez, ASCENT/WSU, Professor

Zia Abdullah, NREL, Laboratory Program Manager

Corinne Drennan, PNNL, Manager, Bioenergy Technologies Programs

Ian Rowe, DOE BETO, Technology Manager, Conversion R&D Andreea Moyes, bp, Aviation Global Sustainability Director

4:05 **Presentation: Evaluation of Non-CO2 SAF Benefits**

(30 minutes) Presentation on the local air quality, ecological services, and other benefits of SAF

Speaker: Jim Hileman, FAA, DOT/FAA-AEE, Chief Scientific and Technical Advisor

for Environment

4:35 SAF Summit and CBGM Closing Remarks

(15 minutes) Speaker: Steve Csonka, CAAFI, Executive Director

4:50 Conclude