

CAAFI Biennial General Meeting (CBGM) & Integrated ASCENT Symposium Agenda

December 4-6, 2018 Marriott Metro Center, Washington, DC

Day 1 (Tuesday, December 4th)

7:30 – 8:30 Registration, Hotel Ballroom Level (escalators down from lobby-level)

Commercialization Progress and Value Proposition of Sustainable Alternative Jet Fuel (SAJF)

In the first part of the day, we will hear about SAJF deployment progress and plans, discuss key drivers of value proposition for SAJF, and hear about a variety of emerging technologies.

8:30AM <u>1.1 Welcome / Intro</u>

(15 minutes) Introductory remarks and overall stage-setting

Speaker Steve Csonka, CAAFI Executive Director

8:45AM 1.2 Value Proposition of SAJF – Panel Discussion

(1 hour) Dialogue with key supporters of SAJF development around the topic of, "Affirmation of the value

proposition of SAJF, how does it help meet stakeholder goals, and what is your organization

doing to promote such development?"

Moderator Chris Tindal, CAAFI
Panelists Joel Murdock, FedEx

Kevin Welsh, FAA Bill Goldner, USDA NIFA Jonathan Male, DOE BETO David DeGennaro, NWF

9:45AM 1.3 Morning Break / Networking

(30 minutes) Sponsored by GAMA and Avfuel, CBGM Supporters Sponsors

10:15AM **1.4 Special Remarks**

(15 minutes) Observations from a champion for resiliency, on topics of importance to the SAJF community

Speaker Ray Mabus, The Mabus Group

10:30AM 1.5 The Producer Pack

(50 minutes) Hear from the companies that are producing SAJF, or will be soon. What are their near-term

plans for production and expansion?

Moderator Steve Csonka, CAAFI

Panelists Bryan Sherbacow, World Energy

Bruno Miller, Fulcrum Terry Kulesa, Red Rock Neville Fernandes, Neste

For Internet Access please use: Network ID: eco-skies | Password: united

For speaker bios please go to: http://caafi.org/files/2018 CBGM Bios.pdf



11:20AM 1.6 Parade of Commercialization Efforts, part 1

(50 minutes) Hear from fuel producers at earlier stages of commercialization discuss successes and obstacles.

Learn about challenges they face for which CAAFI stakeholders may be able to help.

Moderator Mike McAdams, ABFA
Panelists Chris Wilcox, Gevo

James Andersen, Honeywell UOP Jennifer Holmgren, LanzaTech Andrew Miller, Velocys

12:10PM 1.7 Lunch: Including special remarks

(60 minutes) Sponsored by the Aerospace Industries Association (AIA), a CBGM Advocates Sponsor

Remarks from the General Aviation Manufacturers Association (GAMA) & Avfuel,

regarding a 2019 planned SAJF demonstration at Van Nuys, CA

Continuation of commercialization progress presentation by SG Preston's Randy LeTang

1:10PM 1.8 Parade of Commercialization Efforts, part 2

(50 minutes) Hear from companies with new technologies and approaches that are readying for

commercialization.

Moderator Stephen Kramer, Pratt & Whitney

Panelists Chuck Red, ARA

Joanna Bauldreay, Shell

Michael Lokey, Sunshine Biofuels Nick Andrews, USA BioEnergy

Aligning Efforts to Enable Commercial Deployment

The rest of this afternoon will focus on additional developments that may impact the timing and rate of SAJF commercialization acceleration, including global policy, regional policy, and airport convening activities.

2:00PM 1.9 Policy Discussion: Updates on International, US Federal, and State Approaches

(70 minutes) A discussion on progress and requirements of the ICAO Market-based Measure for international

 $aviation, \textit{CORSIA (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation), efforts \ to \ aviation of \textit{Corbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation)}, efforts to \ aviation of \textit{Corbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation)}, efforts to \ aviation of \textit{Corbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation)}. \\$

improve RFS-2, as well as progress being made with inclusion of SAJF in the CA LCFS

Moderator Robert Boyd, IATA
Panelists Jim Hileman, FAA

Kerri Henry, Transport Canada

Nancy Young, A4A

Mike McAdams, Advanced Biofuels Association

Graham Noyes, Noyes Law Corporation

3:10PM **1.10 Afternoon Break / Networking**

(30 minutes) Sponsored by Airports Council International – North America (ACI-NA), a CBGM Allies Sponsor



3:40PM 1.11 SAJF Opportunities at Airports – Fostering Collaboration

(60 minutes) An exploration of how airports are working to convene SAJF engagement, and understand

infrastructure limitations, and a discussion of current progress and challenges

Moderator Melinda Pagliarello, ACI-NA

Panelists Stephanie Meyn, SEA-TAC

Erin Cooke, SFO Nancy Young, A4A Tom Cuddy, FAA

4:40PM **1.12 Recognition of CAAFI Members**

(25 minutes) Presenter Mike Wolcott, ASCENT

John Gardner – in-memoriam

Presenters Various CAAFI Steering Group members

Awards for:

Contributions to fuel qualification

Stan Seto, Randy Williams, Cliff Moses, Joanna Bauldreay

Contributions to industry support and recognition

Mike McAdams, Jim Lane

Contributions to enabling finance of the industry John May, Mark Riedy, Cindy Thyfault Contributions to ensuring a focus on sustainability

Barbara Bramble

5:05PM **1.13 Closing Remarks and Overview of Day 2**

(10 minutes) Presenter Chris Tindal, CAAFI

5:15PM **1.14 Networking Reception, at the Marriott**

(2 hours) Sponsored exclusively by Airlines for America (A4A), a CBGM Champion Sponsor

Hors d'oeuvres & libations



Day 2 (Wednesday, December 5th)

Aligning Efforts to Enable Commercial Deployment (continued)

On our second day, we provide an introduction to the Aviation Sustainability CENTer (ASCENT) Center of Excellence and how the work of ASCENT is applicable to commercialization efforts. We will hear about modeling efforts to assess future U.S. SAJF production and specific efforts related to lipid-based fuel production. We will also explore ongoing supply chain development efforts across the U.S., including ASCENT and CAAFI's regional supply chain projects, the USDA Coordinated Agriculture Projects focused on SAJF, and real-world supply chain tools and resources from ASCENT.

8:30AM **2.1 Opening Remarks**

(15 minutes) An introduction to the synergies between ASCENT Project 01, CAAFI, U.S. Government Agencies,

and Industry

Speaker Steve Csonka, CAAFI

8:45AM 2.2 Introduction to ASCENT

(15 minutes) Overview of research activities in the FAA's Center of Excellence for Aviation and Environment.

Speaker Mike Wolcott, WSU, ASCENT

9:00AM 2.3 Future Production Potential of SAJF in the U.S.

(45 minutes) Future feedstock and fuel availability potential – a summary of recent modeling and analysis

efforts.

Moderator Jim Hileman, FAA

Panelists Mark Staples, MIT, ASCENT

Emily Newes, NREL Kristin Lewis, Volpe

9:45AM **2.4 Morning Break / Networking**

(30 minutes) Sponsored by Jet Blue, a CBGM Allies Sponsor

10:15AM **2.5 Enabling Lipid-based Fuel Production**

(60 minutes) Looking ahead at commercialization of multiple lipid-based pathways and feedstock availability

Moderator Steve Csonka, CAAFI

Panelists Matt Langholtz, DOE, ORNL

Roy Scott, USDA ARS Burt English, UTK, ASCENT John Cusick, The Jacobsen



11:15AM 2.6 Real World Supply Chain Development ASCENT & CAAFI Regional Projects

(45 minutes) How we are laying the groundwork to enable specific tactical deployment efforts (ASCENT

Project 01 and F2F2 examples)

Moderator Kristin Lewis, Volpe, CAAFI

Panelists Mike Wolcott, WSU, ASCENT – Inland Northwest Analysis

Scott Turn, UofHI, ASCENT – Tropical Feedstocks Concepts

Tim Rials, UTK, ASCENT – Southeast U.S. Concepts

Rich Altman, CAAFI - CAAFI State Initiatives

12:00PM 2.7 Lunch/Networking: Special Remarks

(75 minutes) Sponsored by Shell Aviation, a CBGM Advocates Sponsor

Remarks from John Heimlich, Chief Economist at A4A about airline growth, economics,

and implications for fuel demand, entitled "Air Service and Airline Economics"

1:15PM 2.8 Real World Supply Chain Development: USDA Coordinated Agriculture Projects

(45 minutes) Project summaries of significant regional supply chain efforts with a focus on SAJF

Moderator Bill Goldner, USDA NIFA

Panelists John Field, CSU

BANR - Bioenergy Alliance Network of the Rockies

David Wright, UoFL

SPARC – Southeast Partnership for Advanced Renewables from Carinata

Alix Rogstad, UoAZ

SBAR – Sustainable Bioeconomy for Arid Regions

2:00PM 2.9 Real World Supply Chain Development: Supply Chain Tools

(75 minutes) Overview of current supply chain assessment and analysis tools: Problem, solution, sample

results, how commercial entities can engage (3 slides, 5 minute format)

Moderator Nate Brown, FAA

Panelists Mark Staples, MIT, ASCENT – GHG LCA

Wally Tyner, Purdue, ASCENT – ILUC modeling

Xiao Zhang, WSU, ASCENT – Open source TEA and Design Cases

Saurabh Bansal, PSU, ASCENT – Supply Chain Financial/Risk Modelling

Gaby Gilbeau, PSU, ASCENT - Legal & Regulatory Landscape

Mike Gaffney, WSU, ASCENT - CAAM

Kristin Lewis, Volpe, CAAFI – Freight and Fuel Transportation

Optimization Tool

3:15PM 2.10 2019 Goals Prioritization Activity

(5 minutes) A review of CAAFI's 2018 priorities and a request for input on priorities for 2019.

Moderator Chris Tindal, CAAFI

3:20PM 2.11 Afternoon Break / Networking, Poster Session and Expo

(55 minutes) Sponsored by Neste, a CBGM Allies Sponsor



Fuel Qualification

The latter part of this afternoon will focus on the current status of ASTM fuel qualifications, ongoing efforts to streamline the fuel qualification process, and ongoing research related to jet fuel combustion.

4:15PM 2.12 ASTM and Fuel Qualification: Current Status, Forthcoming Specifications, and the

(30 minutes) D4054 Clearinghouse (ASCENT Project 31)

Overview and discussion

Moderator/Speaker Mark Rumizen, FAA

Speakers Steven Zabarnick, UDRI, ASCENT

Joanna Bauldreay, Shell (IH² progress)

4:45PM 2.13 National Jet Fuels Combustion Program Activities

(30 minutes) An overview of ASCENT research efforts to improve our understanding of how fuel composition

and characteristics determine performance

Moderator Jim Hileman, FAA/ASCENT

Panelists Med Colket, Independent Consultant

Josh Heyne, University of Dayton, ASCENT

Tonghun Lee, UIUC, ASCENT

5:15PM **2.14 Summary of Day 2**

(10 minutes) A summary and reflection upon the tools being developed, and the work being done with those

tools and Q&A.

Speaker Jim Hileman, FAA

5:25PM **2.15 Closing Remarks and Overview of Day 3**

(5 minutes) Speaker Chris Tindal, CAAFI

5:30PM **2.16 Networking Reception, at the Marriott**

(2 hours) Sponsored by Boeing, CBGM Champion Sponsor

Heavy hors d'oeuvres & libations



Day 3 (Thursday, December 6th)

Implementing Tools and Best Practices

Our final day will start with air quality impacts and benefits of SAJF. This will be followed by a discussion of tools and best practices that can facilitate feedstock and technology maturation, commercialization, and deployment. CAAFI will present our new approach to connecting fuel producers and airlines, we will discuss CAAFI readiness resources. We then want to hear from you, our stakeholders, on your views of the SAJF value proposition and CAAFI's role in moving SAJF forward.

8:30AM 3.1 Opening Remarks

Speaker (15 minutes) Chris Tindal, CAAFI

8:45AM 3.2 SAJF Benefits: Air Quality and Other Atmospheric Research

(75 minutes)

A review of several ongoing efforts to quantify the improvement in air quality and atmospheric impacts associated with SAJF usage:

- MIT/ASCENT evaluation of aromatic content changes on emissions
- ACRP 02-80 Quantifying Emissions Reductions at Airports from the Use of SAJF
- Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt and NASA performed joint research flights in Germany to study particulate emissions from SAJF and influence on cloud formation, contrails, and climate.
- Canadian GARDN CAAFCER work

Moderator Angela Surgenor, NASA

Presenters Jim Hileman, FAA

Uven Chong, Booz Allen Hamilton

Bruce Anderson, NASA Patrick LeClercq, DLR

Fred Ghatala, Waterfall Group, GARDN

10:00AM 3.3 Morning Break / Networking

(30 minutes) Sponsored by Airbus, a CBGM Allies Sponsor

10:30AM 3.4 CAAFI Fuel, Feedstock and Commercial Maturity Tools

(45 minutes) Updates on the Readiness Level applications to real-world feedstocks, a tour of CAAFI's updated

web resources.

Moderator Nate Brown, FAA

Presenters Kristin Lewis, Volpe/CAAFI

Steve Csonka, CAAFI

Peter Herzig, Volpe/CAAFI



11:15AM 3.5 Open Discussion on Commercialization and SAJF Value Proposition

Discussion of 2019 Priorities and Q&A with audience (45 minutes)

> Moderator Steve Csonka, CAAFI

12:00PM 3.6 Lunch/Networking: Special Remarks

Sponsored by World Energy, a CBGM Allies Sponsor (1 hour)

Remarks from Carl Burleson, FAA Acting Deputy Administrator

Global Activities

The latter part of Day 3 will focus on activities of partners and stakeholders around the globe. We'll hear from international partners on unique research projects, deployment activities, and public-private partnerships.

1:00PM 3.7 The Global Scene: Public-Private Partnerships and Deployment Activities

(105 minutes) Hear from SAJF collaborators around the world about their current activities and opportunities

Moderator Sean Newsum, Boeing **Panelists** Chris Tindal, CAAFI, Australia

Juan Jose Veras, IDAC, Dominican Republic

Siegfried Knecht, aireg, Germany

Alfredo Ramos Aparicio, QENER, Mexico Cesar Velarde, AESA, Spain

Michelle Carter, KTN SAF-SIG, UK

2:45PM 3.8 Afternoon Break / Networking

(30 minutes) Sponsored by SG Preston, a CBGM Allies Sponsor

3:15PM 3.9 Canada's SAJF Activities

(45 minutes) An overview of Canadian engagement efforts including the Green Aviation Research &

> Development Network (GARDN), the CBSCI Project, Online Community, The Sky's the Limit Challenge, The Alberta Innovates/WestJet Aviation Biofuel Challenge, Canadian Clean Fuel

Standard, and the Canadian Government offtake commitment.

Moderator Ted McDonald, Transport Canada **Presenters** Fred Ghatala, Waterfall Group

> Kerri Henry, Transport Canada Stu Porter, Forge Hydrocarbons

4:00PM 3.10 Closing Remarks

(15 minutes) Summary and Looking Ahead

> Speaker Steve Csonka, CAAFI